Ingen 1. mai-feiring her

I dag er det arbeiderens dag i mange land, men ikke her i Australia.

1. mai 2010 hadde jeg bodd i Australia i nesten ett år. Den dagen oppdaget jeg at 1. mai er en helt vanlig dag i Australia, noe jeg syntes var litt rart, men også litt bekymringsverdig. Spesielt når den er feiret i ca 80 land rundt omkring i verden.

Det ble så klart ikke bedre når regjeringen i Queensland bestemte å flytte arbeidernes dag fra juni til oktober i fjor. Som etter min mening er en sterk indikasjon på hvor trivielt arbeidernes rettigheter er sett på her i landet [Australia].

Et land der du er forventet å jobbe overtid uten å protestere, med mindre du vil risikere å bli oppsagt. Da det faktisk er en del av arbeidskontrakten du har signert, uten noe rom for forhandling hvor mye overtid som er forventet. Det blir heller ikke nevnt om du blir ekstra betalt for det. Må du jobbe overtid så skal du.

I forsvar vil så klart mange Australiere si at de jobber hardt. Skryter gjerne at de jobber mye overtid og tror at det er en indikasjon på at de er flittige, de mest flittige i verden. Noe som ble knust i en rapport ett eller to år tilbake, da det viste seg at det stemmer at Australiere jobber mange timer overtid, men har en ekstremt dårlig effektivitet.

Kvantitet er sjelden kvalitet. For selv om du jobber 60+ timer i uka betyr det ikke at du er mer effektiv enn en som jobber 40 timer i uka.

Når det kommer til klima så kan man se Australia som et heldig land, om man liker sommer året rundt, men om man er arbeider så er en langt fra heldig.

Så til de som feirer arbeidernes dag i dag, kjemp videre for å bli rettferdig behandlet av din arbeidsgiver. Og til alle arbeidsgivere, en lykkelig arbeider er en flittig arbeider.

Reklamer