Verdens beste land

Når jeg flyktet flyttet ut fra Norge i 2005 var en av mange årsaker for å komme vekk fra denne ideen at Norge er verdens beste land. Nordmenn elsker å fortelle hverandre at det finnes ikke noe bedre land enn Norge.

Sist gang jeg flyttet til et nytt land forventet jeg ikke å oppleve at det er noen som er enda værre enn nordmenn når det kommer til å tro at sitt eget land er Gudsgave til universet. Og alle som sier imot dette vet ikke hva de snakker om.

Og igjen snakker jeg om Australia, der folk flest blir fortalt at de bor i verdens beste land. Noe de uten kritikk gjentar om og om igjen til hverandre som papegøyer.

Våge seg den som sier noe annet.

I et TV program som heter Q&A på kanalen ABC ble statsministeren for Australia, Julia Gillard, spurt om stemmerett. Der snakket huhn varmt om stemmeretten i Australia og hvordan den er så mye bedre enn i USA.

I Australia så er du tvunget til å stemme, om du har registrert deg for å kunne stemme. Allerede så stinker det av et slikt system. Du må registrere deg for å kunne få lov til å stemme, og om du ikke stemmer (som registrant) blir du bøtelagt. Ikke helt hva jeg vil kalle demokrati, men det er en helt annen diskusjon.

Et slikt system er så klart mye bedre enn USA fortsatte hun, for i USA er det frivillig å stemme. Et system som ikke fungerer, mente hun, og brukte USAs våpenlover som bevis for at et slikt system ikke er bra og ikke verdig Australia.

Ironien her er jo at Australias statsminister ignorerer totalt at de fleste europeiske land opererer slikt, der borgerne ikke er tvunget til å stemme. Du er oppmuntret til å stemme, men du vil ikke bli straffet om du ikke stemmer, med annet enn å la et råttent parti komme til makten.

I Norge, Sverige og Nederland, for å nevne noen land, så er det frivillig å stemme. Og slik jeg ser det så lider svært få av dette. Majoriteten møter opp og gjør sin plikt ved å stemme.

Statistiskt ser det kanskje bedre ut når nesten alle i et land stemmer, men det betyr ikke at det er rettferdig, eller gir borgerne noe mer frihet. I et land styrt av en diktator som truer alle med en kule i hodet om de ikke stemte på valgdagen er ikke mer rettferdig bare for at alle velger å stemmer så de kan unngå å bli straffet for det.

Med tvungen stemmerett ender du bare opp med vakker statistikk som viser at nesten alle stemte, ikke noe annet.

Reklamer