Alle er ikke journalister

En aktivist og blogger, Alexa O’Brien, fra USA skrev om Bradley Mannings rettssak ved å være tilstede under rettsaken. Publiserte dette på sin blogg, noe NYT snappet opp og brukte som kilde. Det var ikke noe problem, helt til NYT valgte å kalle Alexa for aktivist. Hun sendte et ganske bittert brev der hun krevde å bli referert til som journalist.

Og siden det har det gått en ganske het debatt, hovedsaklig i USA, over hva journalistikk er og hvem som virkelig er en journalist. Så langt ser det ut som at så lenge det du gjør ser ut som journalistikk så er du en journalist. Og for å gjøre det enda verre så burde alle som ser seg selv som journalister få lov til å kalle seg for det.

Ja, for all del. La oss bruke denne logikken, for det vi ikke trenger er en klar og tydelig definisjon av hva journalistikk er og hvem som er journalist, ikke sant?

Dette minner meg litt om når Sue Gardner fra Wikimedia klarte å si at journalistikk ikke er et yrke og at journalistikk har bare eksistert de siste 30 årene.

Det er ille nok at journalister ofte blir kritisert for arbeidet de gjør, enten når de er for grundig eller ikke grundig nok. Nå må vi også kjempe for å bli tatt seriøst for at noen bedrevitere fra USA mener at alle burde kunne kalle seg for journalister — og at journalistikk ikke er et yrke.

Denne fadesen minner meg litt om diskusjonen som ble startet når en Vær Varsom Plakat for bloggere ble foreslått en tid tilbake. Der norske bloggere ikke så seg selv som journalister, så derfor trengte de ikke noen retningslinjer for hvordan de opptrer. Noe de fortjener kudos for nå. At de er villig til å se bloggere som bloggere og journalister som journalister. I motsetning til USA der det ser ut til å være en trang for bloggere å ville bli sett på som journalister.

En skulle kanskje ønske av og til at bloggere opererte under en Vær Varsom Plakat, men på den andre siden er det langt viktigere at vi visert respekt for vært yrke.

Journalist er kanskje ikke en tittel som er beskyttet på lik linje som elektriker. Frisør er heller ikke en tittel som er beskyttet, men jeg vet ikke om mange som vil kalle kameraten sin for frisør bare for dem kan håndtere en barbermaskin. Det er mer vanlig å fortelle denne kameraten at han burde vurdere å bli frisør, samme som at en veldig dyktig blogger vil bli fortalt at han/hun burde vurdere et yrke innom journalistikk.

Så jeg håper inderlig ikke denne diskusjonen, som hovedsaklig foregår i USA, smitter over til Norge.

At jeg er medlem av Norsk Journalistlag, har et pressekort fra IFJ (utsett av NJ) og har jobbet som journalist siden 2010 burde ha en slags verdi. En verdi styrket av at jeg kan kalle meg for journalist. En verdi som kan lett bli svekket om hvem som helst skal kunne kalle seg for journalist.

På lik linje med at du er ikke en elektriker bare for at du vet hvordan du kan koble sammen to ledninger ved hjelp av en sukkerbit — noe jeg tror de fleste sertifiserte elektriker er svært enig i.

Jeg begynte min karriere som journalist i 2010 ved å ha min egen spalte i en lokalavis. Men i starten refererte jeg til meg selv som spaltist. Det var ikke før jeg hadde opparbeidet erfaring at jeg også kalte meg for journalist. En yrkestittel er noe man også blir fortjent.

Reklamer