Alle burde lære å strikke

Kanskje vi alle skal lære å kjøre skateboard, eller sykle BMX? Det får oss til å se gatene våre på en helt annerledes måte. Nei, jeg tror alle burde lære filosofi. Det hadde vært kjekt. Forbedre våre debatter og kanskje gjøre oss mer filosofiske. Vi kan også lære oss urdu, for det er jo kjekt å kunne språk, eller?

Du ser kanskje hva jeg forsøker å si her, eller nærmere, kritisere? Denne idiotien at alle burde lære å kode.

Det er ingen tvil om at om du jobber innom IT at å kunne litt koding kan være kjekt. Men hvor kjekt det er for yrker som har svært lite med IT å gjøre kan det å lære seg koding bli fort en bjørnetjeneste i seg selv.

Det er jo ganske søtt at de som kan litt kode eller jobber med det daglig er så ivrige og glad i det at de vil dele det med seg. Men de burde kanskje ta et skritt utenfor sin lille boble for å se og så forstå at ikke alle har brukt for denne kunnskapen. For noen er den så unyttig at det å lære det er bortkastet tid. På samme nivå at jeg tviler de som kan koding har bruk for å kunne strikke.

En av de mest sprøeste argumentene jeg har sett så langt er det som dukket opp på Fleisboka når jeg våget å si at alle ikke trenger å kunne koding.

Problemløsning, analytisktenking, tekstforståelse og engelskkunnskaper.

Jeg vil igjen våge å påstå at man kan fint lære problemløsning, analytisktenking, tekstforståelse og engelsk uten å måtte lære seg koding. Vi har klart dette fint før koding eksisterte, så jeg tror vi vil fortsette å lære slike ting uten å måtte også lære koding.

Jeg tviler at en sykepleier har mye bruk for å kunne kode for å ta seg hånd om folk. Og det er meg helt likegyldig om rørleggeren som fikser min vannlekkasjen kan kode. Da jeg har stor tillit til at vannlekkasjen kan fint løses uten å vite hvordan man fikser feil i en kode.

Jeg kan flere språk, men det er språk jeg bruker ofte og har bruk for. Det hadde nok vært interessant å lære urdu, men om jeg har bruk for det er en annen sak. Den tiden jeg hadde brukt på lære urdu kunne fint bli brukt på en kunnskap jeg faktisk vil bruke.

Men, selv om jeg ikke kan urdu så vet jeg faktisk at det er et språk som eksisterer, og det er kanskje det som er mer viktig og mer enn nok for de fleste — at de vet at koding finnes og hva det brukes til. Så kan det være opp til alle og en hver om de vil lære mer om det.

Selv kan jeg litt HTML, litt CSS og koding for BASH. Har også kodet litt på Psion plattformen. Så jeg kan litt koding. Men har det hatt noen effekt på mine kunnskaper om datamaskiner, operativsystem og programvare, hvordan man bruker disse? Svært lite om jeg skal være helt ærlig. Og de tingene som ikke har noe med datamaskiner å gjøre har det hatt nulleffekt. Jeg kan ikke si det å kunne kode har gjort meg til en bedre journalist.

Det er kjekt å vite hva som eksisterer, men skal du bruke tid på å lære noe, gjør det med noe du har bruk for og har interesse for. Ikke lær noe for at noen sier du burde kunne det.

Om det er noe du som journalist burde vurdere, så er det å lære Markdown. Det har vi (journalister) mer bruk for enn å kunne lage små ubrukelig programmer — for de er det nok av på nettet.

Reklamer