Den tapte kampen mot narkotika

De frykter at den nye generasjonen syntetiske rusmidler, oftest levert fra Kina, utviklet i små og store garasjelaboratorier og distribuert gjennom hundrevis av nettbutikker i Europa, kan utvikle seg til å bli et omfattende samfunnsproblem. Hver eneste uke blir det nå utviklet minst ett nytt middel. De er billige. Lette å få tak i. Har kraftigere effekt enn de tradisjonelle stoffene de skal etterligne.

Dette kunne man lese i A-magasinet for noen dager siden.

Det er en stund siden dette var den store snakkisen her i Australia. Resultatet var ikke uventet. De skapte en ny lov [i staten Queensland] som var så langtsrekkende at den kan gjelde for sjokolade.

Et perfekt eksempel på at krigen mot narkotika er totalt feilslått.

Den virker totalt mot sin hensikt.

Istedet har vi kriminalisert alle brukere. Har du kontroll på ditt forbruk er du kriminell. Er du misbruker er du kriminell. Straff er det eneste svaret på dette antatte problemet.

Det er nå fire land i Europa, deriblant Norge, som har kriminalisert selve bruken av cannabis. Ellers ser vi et komplekst lappeteppe av ulike typer reguleringer. Fellestrekket er at de fleste landene gradvis har lettet på straffesanksjonene. En rekke EU-land har i praksis avkriminalisert besittelse av små mengder cannabis beregnet til eget bruk. Grunnen er at straff ikke synes å ha særlig forebyggende effekt, dessuten at den systematisk rammer de svakeste.

Dette skrev Willy Pedersen i en kronikk for NRK.

Vi har tydeligvis glemt forbudstiden og hvor ineffektiv den var.

Alle stater som innførte forbud opplevde tildels kraftig oppblomstring av kriminalitet i forbudstiden. Det ble også registrert store helseskader med bakgrunn i drikkevarer med helsefarlig innhold av bl.a. metanol.

Dette er nærmest en blåkopi av hva vi ser nå med narkotika.

Kriminaliteten øker. Ettersom brukerne ikke vet eksakt hva de får, og kan ikke vite hva kvaliteten er, så øker skadene av bruk også.

Rus har vært en del av mange kulturer i flere tusen år. Det skal nok mye til før vi våkner opp en dag til en verden der ingen ruser seg — for moro eller religiøse sammenheng.

Reklamer